De (voor)geschiedenis van De Vos Geluidservice

De Vos Geluidservice begon vanuit een hobby. Eerst met het kopen van hifi apparatuur en vervolgens het repareren ervan. Al gauw kwam ik in contact met muzikanten en ik mocht af en toe een live optreden uitmixen. Dit vond ik een geweldige ervaring. In die tijd verdiende ik er nog niks aan, het was gewoon leuk en gezellig om te doen.

In 2006 ben ik begonnen met het samenstellen van een PA installatie. Een vriend van mij drumde in een bandje en er was behoefte aan wat apparatuur. We spraken af dat hij de drummicrofoons kocht en dat ik voor rest van de geluidsapparatuur zorgde. Ik kon een oud setje afgedankte Stage Accompany luidsprekers kopen waarvan de woofers defect waren. Ook kon ik een oud setje JBL speakertjes overnemen van een bevriende hobbyist. Zelf had ik (nieuw!!!) een Soundcraft M12 mengpaneel gekocht bij Feedback in Utrecht. Van vrienden en kennissen kreeg ik afgedankte en defecte apparatuur. Omdat ik handig was met elektronica besloot ik deze spullen op te knappen. Zo kreeg ik een deels uitgebrande Bose 1800 (eerste generatie, lees: zwaar) versterker en kocht ik er nog een Peavey versterker bij. Het type zou ik nu echt niet meer weten. Ik kan me nog wel herinneren dat deze versterkercombinatie amper 1000 watt aan vermogen leverde, maar toch ongeveer net zo zwaar was als ik zelf. Met een oude analoge JBL crossover kon ik de lage en hoge tonen van elkaar scheiden en de boel een beetje afstellen. Ook had ik er nog enkele zelfgebouwde subwoofers bij gekocht. Het setje kon best wel lekker klinken. Helemaal uitgebalanceerd was deze combinatie natuurlijk niet, maar dat hadden de meeste mensen misschien niet in de gaten. Het publiek was tevreden, en daar ging het om!
Omdat ik zeer lage prijzen hanteerde in vergelijking met anderen had ik in korte tijd al 100 “klussen gedraaid” Ik hield er een logboek van bij, wat ik nog steeds heb. Ik verhuurde de apparatuur aan bandjes en ging zelf mee om de techniek te verzorgen. Ook werd ik gevraagd voor buurtfeesten, verjaardagen en trouwerijen. Vaak werkte ik voor vrienden en bekenden. Dat waren dan vaak slecht- of onbetaalde klussen. Soms kreeg ik als beloning een kratje bier of een hoop dank en waardering.

Ik herinner mij het moment dat ik mezelf heb afgevraagd waar ik het allemaal voor deed. Dat was toen ik in mijn eentje om 5 uur ‘s ochtends mijn aanhanger stond te lossen. Ik kwam terug van een onbetaalde klus en had bij elkaar 10 uur achter de mengtafel gestaan en 4 uur in de auto gezeten, mijn oude roestige VW Passat stationwagen met aanhanger vol apparatuur. Onderweg ben ik een paar keer gestopt omdat ik bijna in slaap viel achter het stuur. De rit kostte mij een hele tank benzine en 4 koppen koffie. Toen ik de volgende dag wakker werd was het al middag. Ik had spierpijn van het sjouwen en ik was €78,- armer.

Drie foto’s uit de oude doos:
Zeer geslaagde klus. We moesten Park Lepelenburg in Utrecht van geluid voorzien met minimale middelen. Helaas hebben we geen foto’s van het publiek.
Een gezellige bruiloft op een camping met allerlei optredens, voordrachten en DJ acts.
De afgedraaide speakers in de aanhanger.

Een paar jaar later stond ik in een theater geluid te verzorgen voor een volle zaal. De vaste technicus was verhinderd en toen wisten zij mij te benaderen. Het budget voor die klus was krap, ongeveer €100. Alle benodigde apparatuur zou aanwezig zijn. Het opbouwen ging goed, maar tijdens de soundcheck was ik toch niet helemaal tevreden. Ik besloot ter plaatse om 2 microfoons erbij te plaatsen voor een bevredigend resultaat. Deze microfoons waren aanwezig maar moesten apart gehuurd worden van het theater, kosten: €60. Nadat ik alles opnieuw had ingeregeld was ik tevreden over het geluid in de zaal. Deze kostenpost had ik van tevoren niet voorzien. Ik wilde een bevredigend resultaat behalen. Als je een slechte productie neerzet krijg je een slechte naam, en dat kost nog veel meer geld. Gelukkig kreeg ik positieve reacties. Aan het einde van deze avond heb ik nog wat gegeten bij de bar. Daarna heb ik de parkeergarage betaald en de auto afgetankt. Bij thuiskomst bleek dat ik niets had verdiend aan deze avond.

Vanaf dat moment besloot ik mijn dienstverlening naar een hoger niveau te tillen. Ik heb mezelf ingeschreven bij de KvK als eenmanszaak en zette mijn eerste website online. Ook heb ik een opleiding gedaan aan de S.A.E. Daarnaast heb ik een paar jaar vrijwilligerswerk gedaan in een poppodium.

Mijn eigen apparatuur was oud, versleten en onbruikbaar geworden. De kabels roken naar pis, bier en sigarettenrook. Het zag er ook niet meer representatief uit. Ik kocht nieuwe apparatuur die precies aan de eisen voldeed. Alles in flightcases met wielen. Goed beschermd, makkelijk te vervoeren en niet te zwaar. Een koffer met fantastische microfoons voor allerlei toepassingen, een kist met statieven, hoogwaardige kabels, nieuwe mengtafel met subgroepen, lichtgewicht versterkers, 6 actieve monitoren, een set PA speakers, speakon kabels, verlengsnoeren, gaffa tape, enzovoort….. Ik had er nog een bestelwagen bij gekocht om alles in te vervoeren. Dit heeft mij een fortuin gekost, maar wat was het toch een verademing, geen geklooi meer, geen spierpijn van het tillen en een geweldige strakke sound.

De klanten kwamen er ook achter dat er een hoop is verbeterd, maar ook dat mijn prijzen ruimschoots verdubbeld waren. Sommige klanten haakten af, maar na een tijdje kwamen er serieuze klanten voor in de plaats. Ik heb geleerd dat je beter gelijk goed kunt beginnen in plaats van eerst alles fout te doen. Als er een te krap budget is kan dit ten koste gaan van het resultaat. Je moet op alles bezuinigen, terwijl je zelf weet dat het beter kan klinken. Dat werkt niet fijn. Je wilt graag alles doen om de klant en het publiek tevreden te stellen.